We hebben geluk gehad in Berlijn!
De zon scheen volop. En zo werd deze actieve studiereis ook een beetje vakantie.
We hebben geluk gehad. De buschauffeur bracht ons efficiënt en veilig naar de juiste plek. Zijn verhalen over de DDR en het IJzeren Gordijn maakten de geschiedenis tastbaar. En dankzij hem hoefden we na de inspannende kanotocht geen dorst te hebben op de groene oevers van de Spree.


We hebben geluk gehad. Mevrouw Decoster, mevrouw De Ruyck en meneer Andreas waren flexibel, maar ook net streng genoeg om de groep dat groepsgevoel te geven dat zo belangrijk is bij een studiereis.

En ik heb geluk gehad.
Nog nooit zag de Oberbaumbrücke er bij valavond zo betoverend uit als toen de leerlingen – nog wat onwennig – op pad gingen voor de fotozoektocht bij de East Side Gallery.
Nog nooit was de koepel van de Reichstag zo mooi blauw als toen ze een blik wierpen op de stad en kennismaakten met Mitte, het historische centrum van Berlijn.
Nog nooit was het beeld van Käthe Kolwitz zo ontroerend als toen de meisjes in de Neue Wache luisterden naar het verhaal van haar zoon die stierf in de Eerste Wereldoorlog.
Nog nooit was de hectische Alexanderplatz zo rustgevend als toen alle leerlingen stipt op het afgesproken tijdstip bij de Weltzeituhr stonden.
Nog nooit was de Boxhagener Platz zo gezellig als toen we – zoals echte Berlijners – genoten van een fris en verrassend drankje in het park.
Nog maar weinig was ik zo op mijn hart getrapt als toen een gids met vooroordelen in de Stasigevangenis een groep leerlingen als ‘onwetend’ bestempelde. Dat was zo fout! De leerlingen toonden tijdens de hele studiereis veel interesse voor de boeiende geschiedenis van de stad en wisten dus wel waarover het ging.
Nog nooit was de rivier de Spree zo verrassend als toen de kano van mijn collega’s – niet helemaal onverwacht – kantelde. Het was een hilarisch hoogtepunt en het maakte de wat rommelig georganiseerde kanotocht helemaal goed!
En ik heb al vaker gedanst in Berlijn. Zelden was het echter zo hartverwarmend als deze keer!
Dank dus …. voor zoveel Berlijn en vooral voor zoveel geluk.

 

N. Maertens – lerares Duits en organisator van de studiereis naar Berlijn

 

31957615 771147009748601 4897237116670443520 n