Op donderdag 28 november zijn wij met onze klas, 6OMC, naar het stadsarchief in Tielt geweest. Hierbij kregen wij een interessante blik achter de schermen van dit archief. De rondleiding werd gegeven door Hannes Vanhauwaert, de stadsarchivaris. 

Hij vertelde ons wat er allemaal bewaard werd in dit archief. Het ging van hele oude documenten tot recente documenten. Daarnaast vertelde hij ons hoe alles in zijn werk ging (de levensloop van documenten). We mochten ook even zelf aan het werk, hij liet ons een oud document van onze school opzoeken, namelijk de bouwaktes. Het was net zo eenvoudig als we dachten. Er zat een logische redenering achter, maar je moet ze eerst doorhebben natuurlijk.

We waren aangenaam verrast toen we binnenkwamen. We verwachtten ons aan de geur van oude boeken, heel wat spinnenwebben …, maar niets was minder waar. Toen we binnen kwamen in het archief zagen we hippe kasten. Deze zijn niet uit hout, maar wel van metaal. Ook hier zit een reden achter, bij houten kasten is er een groter brandgevaar en verhoogt ook het risico op schimmels, insecten … Deze kasten of beter gezegd verrijdbare archiefstellingen konden we laten bewegen door een simpele druk op de knop.

Nu weten we ook dat de documenten bewaard blijven in zuurhoudende dozen, op die manier blijven de documenten beter en langer bewaard.

We maakten ook kennis met het kadaster. Dit is een openbaar register voor registratie van onroerende zaken. Het beheert kaarten waarop de percelen grond staan ingetekend. In Tielt wordt het kadaster al 170 jaar bewaard.

We kregen ook iets speciaals te zien, namelijk oude skeletten die gevonden werden in Aarsele. Deze zitten bewaard in dozen beneden in de kelder. We leerden veel bij en vonden dit heel interessant.

De leerlingen van 6 OMC – Handelsinstituut Regina Pacis