Op maandag 15 januari 2018 kwam de heer Luc Vermeersch spreken over zijn firma Helbig en zijn brouwerij De Leite.

helbigbe 1390216459 280                deleite

Er was eerst een kleine kennismaking. Wij stelden onze studierichting OMC en het virtueel kantoor Easy Clean voor. Per afdeling vertelde een medewerker beknopt over de taken die er worden uitgevoerd. Daarna begon de spreker zijn verhaal. Hij nam ons mee even terug in de tijd, wanneer hij werkte in het bedrijf Coca Cola. Hij was director of operations. Hij was dus verantwoordelijk voor de productie. Later werkte hij in Libeltex in Meulebeke. Hij had er de functie van Adjunct Algemeen Bestuurder. In deze job moest hij veel reizen voor zijn werk, waardoor hij niet veel tijd meer had voor zijn gezin. De heer Vermeersch lastte een korte rustpauze in en ging daarna werken in het bedrijf Helbig in Ruddervoorde. In juni 2000 kreeg hij de kans om deze firma over te nemen. Helbig had een heel bekende en positieve naam in de ondernemingswereld. Samen met de personeelsleden gingen ze op zoek naar nieuwe producten, nieuwe leveranciers en klanten. Samen is er steeds de hoge goesting om het bedrijf de nodige drive te geven.

Luc Vermeersch vindt het belangrijk om een goed contact te hebben met zijn interne en externe stakeholders. Helbig is een mensgericht en waardengedreven bedrijf waarop hij heel trots is. De waarden zitten ook vervat in de naam van het bedrijf Helbig nl. hartelijk, eerlijk, lerende organisatie, betrouwbaar, inspirerend/innovatief en gedreven. Hij brengt het zakendoen helemaal op smaak, samen met zijn mensen.

Daarnaast heeft meneer Vermeersch een brouwerij. In de familie Vermeersch zijn ze o.a. creatief, hebben ze interesse in ambachten en gastronomie, hebben ze een baksteen in de maag … Hij startte in 1997 in een huisje in de tuin met een kleine brouwerij. Samen met een vriend ging hij een brouwcursus volgen. Daar ontmoette hij een derde brouwbroeder. Tijdens deze opleiding groeide het idee van een grotere brouwerij. Dit idee is ondertussen werkelijkheid geworden en kon hij ook hier zijn ondernemersdroom waarmaken. In de brouwerij De Leite worden er heel wat verschillende soorten bier gebrouwen en verkocht, o.a. de Halleschelle, een Tielts stadsbier.

Luc Vermeersch schreef een boek met passende titel, Ondernemen met hoge goesting/gisting. Hierin lees je meer over zijn visie over ondernemen en bierbrouwen, want deze hebben veel met elkaar gemeen. Soms heel afgemeten en met doordachte processen, soms door proeven of experimenteren.

Tot slot beantwoordde hij onze vragen.
De tijd vloog voorbij. Dit was een zeer leerrijke en boeiende ontmoeting met een enthousiaste ondernemer.

Lara Geldhof en Julie Vleeshouwers, 6 Office management en Communicatie

OndernemerLuc