Met het TECHCLASS event van UNIZO op 21 september 2018 hebben we met de leerlingen van 5 en 6 OL het bedrijf Decoglas bezocht. We werden hartelijk ontvangen door de zaakvoerders en kregen een duidelijke rondleiding.

Ze verwerken er diverse soorten glas, nl. gelaagd en getemperd glas. Dit gebruiken ze dan in glazen deuren, trap, spiegels, schuifdeuren, douches, balustrades, … Ze toonden ons in de werkplaats de verschillende grote machines die ze gebruiken bij het bewerken van glas. We zagen een grote voorraad glas staan. Dit versnijden ze dan in kleinere stukken, voor o.a. kleine ramen of spiegels. Ook de zijkanten van het glas worden geslepen. Dit wordt daarna grondig gewassen. Het gebruik van water is heel belangrijk bij de glasindustrie. Als de klant een motief of eigen afbeelding wil plaatsen op het glas kan dat via zandstralen van het glas. Af en toe wordt het glas geschilderd in de gewenste kleur. Het eindproduct is voor elke klant anders.
Op het einde kregen we een drankje aangeboden en mochten we nog vragen stellen. Het was boeiend en indrukwekkend om te zien wat ze bij Decoglas allemaal kunnen maken.


Ruben Provoost, 5 OL

 

SDC11379