Pëer support affiche

“Peer Support”. Misschien is na deze woorden je interesse in dit artikel helemaal weg. Maar heb je je nooit afgevraagd wat Peer Support precies is? Wat de leerlingen precies doen en wie ze zijn? 

Wel, het is misschien toch eens de moeite waard om dit artikel te lezen!

Tijdens schooljaar 2018-2019 is het project Peer Support opgestart in onze school. De eerste bijeenkomst was stil, een beetje “awkward” zoals we het tegenwoordig zouden zeggen maar met enorme zin begonnen we aan de eerste vergadering, een term waar we trouwens snel zijn van afgestapt. Laten we het bijeenkomst noemen, een term die wat meer uitnodigt. Het was dus de eerste bijeenkomst, en we werden geïnformeerd over de inhoud van het project. Het werd al snel duidelijk dat het meer is dan gewoon wat praten en problemen oplossen. Elke bijeenkomst praten we over hoe je moet omgaan met een persoon in verdriet, een persoon die kwaad is, maar vooral een persoon met problemen.
Peer Support is er namelijk voor zij die het moeilijk hebben, leerlingen die een conflict hebben en die er onder lijden. Peer Support is er voor iedereen, van de eerstejaartjes tot de zevendejaars.

Vanaf het tweede trimester vliegen we er echt in. Dan volgen we onze cursus en mogen we onszelf vertrouwensleerling noemen. Dat is niet niets, dat kan ik je zeggen. Om vertrouwensleerling te zijn moet je een opleiding volgen van meer dan 10 uur! Mensen die dus denken dat vertrouwensleerling zijn niets voorstelt: you’re wrong! We zijn er ons van bewust dat de drempel tussen Peer Supporters en leerlingen in het begin wel hoog zal zijn. Maar twijfel niet!

Nu goed, om verder te gaan met het hele verhaal: om de twee weken komen we op donderdag samen om te babbelen. Nog even vermelden dat dit geen gesprekjes zijn met warme koffie en koekjes. Nee, het is veel meer dan dat. Je wordt geconfronteerd met mogelijke situaties. Soms is het even slikken en denken wat je kan doen in zo’n situatie. Dan pas besef je hoe moeilijk dit is, iemand op een goede manier te helpen. Maar geen zorgen, na een paar oefensessies met telkens een andere situatie, ben je het gewoon en weet je meteen wat je moet doen.

Wij, Peer Supporters, zijn meer dan leerlingen die af en toe samenkomen … We willen er vooral zijn voor jou wanneer je het moeilijk hebt.

 

Jules Verloove, 5 NIT, Peer Supporter